Sony planerar 4K filmtjänst till PS4

Sonys PS4 ser allt mer ut som den Trojanska hästen som ska leda in 4K Ultra HD TV i våra vardagsrum. Vid en presskonferens i New York talade Sony Electronics VD Phil Molyneux, och bekräftade att en 4K film och TV-nedladdningstjänst som använder den nya konsolen är en plan, även om detaljerna förblev irriterande sparsamma.

4K Ultra HD är brett förebådad som nästa steg inom evolutionen av TV-bildkvalitén, och erbjuder fyra gånger så mycket som upplösningen av Full HD. För att skilja på Ultra HD på DCI spec 4K, har CEA förordnat att alla skärmar som har 3840 X 2160 upplösning borde  betecknas Ultra High-Definition. För att kvalificera som en Ultra HD display måste dessa skärmar även erbjuda åtminstone en digital input som kan bära och presentera 4K format video, utan att förlita sig på uppkonvertering. Shawn DuBravac, forskningschef för  Consumer Electronics Association medger att medan ”4K inte direkt är en produkt som passar för alla,” så är han optimistisk över att ”de konsumenter som söker efter en väldigt rik visuell upplevelse,” vare sig det handlar om filmer, fotografi eller spel, ”kommer vilja göra den här flytten upp så snabbt som möjligt.”

4K Ultra HD TV val

Sony planerar 4K filmtjänst till PS4

4K Ultra HD TV

Urvalet av 4K Ultra HD skärmar är för tillfället begränsat till endast 84 tum LED LCD monster från Sony och LG. Med det sagt är chefen för Sony UK:s TV-affärer Paul Gyles ivrig  att föreslå att de nya ”seten inte är byggda endast för 4K. De drar fördel från vår unika 4K X-Reality Pro motor som tillåter 2K innehåll att skalas upp till 4K upplösning. Det är som att titta ut genom ett fönster.”

Och det finns fler dramatiska TV-val på väg. Både Sony och Panasonic har visat spektakulära 56 tum 4K OLED prototyper, som insiders antyder skulle kunna debutera så tidigt som 2014. Långsamt, då antalet 4K Ultra HD Tvs ökar, kommer priserna säkert att falla.

4K abonnemang filmtjänst

Sony hoppas helt klart på att använda PS4 för att utnyttja 4K på samma sätt som det använde PS3 för att slå Blu-ray och PS2 för att det ska komma via nedladdningar snarare än på skiva. Detta skulle kunna vara problematiskt. Främja DVD. Planen skulle kunna fungera. Haken är att till skillnad från dess tidigare erbjudanden, säger nöjda wolyneux att en 4K film skulle vara på överflödiga 100GB, vilket i bästa fall är en natts nedladdning för många användare. Han medger att det finns ‘utmaningar att ta sig igenom’, men säger att Sony har ‘några väldigt bra idéer som kommer göra det till en bekväm konsumentupplevelse.’ Det har inte bekräftats några codecs än; HEVC (High Efficiency Video Coding) skulle verka som den vettigaste vägen att gå, då det är betydligt effektivare än något annat alternativ. PS4 är inte första gången som Sony har pratat om en 4K filmtjänst. Förra året lovade företaget en 4K abonnemangstjänst för köpare i USA som köpte en 84 tum XBR-84X900 Ultra HD skärm, som visar upp en ny cirkulär serverdesign på January International CES.

Byggnadskatalog

PS4 console Sony planerar 4K filmtjänst till PS4

PS4 console

På plussidan har Sony Pictures, tillsammans med andra Hollywoodstudios, snabbt byggt en katalog med 4K innehåll, som säger att den innefattar filmer såsom The Amazing Spider-Man och Skyfall, samt klassiker genom dess remasteringprojekt (Lawrence of Arabia, Taxi Driver och Dr. Strangelove är endast tre exempel). Detta spirande bibliotek gör detta till ett lätt för betal-TV tjänster att adoptera 4K längre fram.

Inte för att paketmedia har kastat in handduken riktigt än. Blu-ray Association har nu format en arbetsgrupp för att formellt arbeta fram hur 4K  kan anpassas till existerande Blu-ray specifikation, och förväntas göra rekommendationer till sommaren. Dock kan detta komma för sent för PS4. Med det sagt, medan mycket beror på arbetsgruppen slutsatser, är det möjligt att konsolen kan uppdatera programvaran till de nya specifikationerna vid ett senare tillfälle.

Självklart handlar inte 4K bara om filmer. Sony har bekräftat att PS4 kommer ha 4K upplösning för JPEG-bilder också. Men, du behöver inte vänta på PS4an för att göra det. Märket uppgraderade nyss PS3ans PlayMemories Studio mjukvara, för att göra så att 3840 X 2160 upplösning på stillbilder kan fås över HDMI till en 4K skärm.

Hur än saker och ting blir ser det allt mer ut som att 4K kommer att ske mycket snabbare än många trodde förra året. Detta borde ge avancerade integrerare en tankeställare. Medan det fortfarande finns pusselbitar att hitta och placera, så ser verkligen 4K Ultra HD ut att ha en stor påverkan under de kommande 12 månaderna. Det smarta draget vore att installatörerna började göra väg för det på sina projekt snarare förr än senare.

About Agneta Olson

Spelaren i mig njuter av utmaningarna i spel och teknologin bakom dem. Låt oss njuta av livet medan vi kan! Min Google+ * Om mig+