Skillnaden mellan PS4 och PS5

För att veta om du skulle vara intresserad av att uppgradera ditt PS4 till ett PS5 behöver du först veta vilka skillnader det finns mellan de två; i denna artikel kan du läsa om några av dem.

Playstation 5 har en mycket mer kraftfull GPU och CPU och tack vare sin NVMe SSD laddar spelen mycket snabbare än på Playstation 4. Den handhållna kontrollen i PS5 är dessutom mer utvecklad än DualShock-kontrollen. Den nya DualSense-kontrollen använder sig av något som kallas haptisk feedback för att skapa en starkare känsla av att man faktiskt är med om det som sker på skärmen. Haptisk feedback är till exempel det som sker när du använder kontrollen som ett vapen för att kanske skjuta något i spelet; då vibrerar kontrollen när du trycker på avtryckaren. Detta är egentligen inget nytt och har använts i tidigare Playstation modeller men enligt Playstation själva används denna tekniken på ett nytt sätt i DualSenses: detta för att göra att spelet känns så verkligt som möjligt. Ett exempel på hur denna tekniken används på ett nytt sätt är att vibrationerna i DualSenses kontrollen justeras beroende på vad det är du spelar och vad som händer med den karaktär du spelar i spelet.

Den senaste Playstation modellen som släpptes innan PS5 var PS4 Pro. Vid datumet som PS4 Pro släpptes kostade denna modellen 399 amerikanska dollar (ca 3999 kr) , medans PS5 kostade 499 amerikanska dollar (ca 4999 kr). Detta är en markant prisskillnad på 100 amerikanska dollar, alltså nästan 1000 svenska kronor vilket är en prishöjning mellan produkterna som rättfärdigas av att PS5 har bättre och mer avancerad teknik än PS4 Pro. Dessutom var PS4 Pro modellen byggd utifrån den redan existerande PS4 modellen, till skillnad från PS5 som är helt nybyggd från grunden.